Hoveniersbedrijf Multi-Tuin en Landschap wint vol overtuiging met de indrukwekkende buurttuin Emma’s Hof de prijs ‘De Tuin van het Jaar 2013’. Deze opmerkelijke en originele stadstuin in het Regentessekwartier in Den Haag maakt op een ieder een onuitwisbare indruk. Emma’s Hof verbroedert en is voor jong en oud een aantrekkelijke groene en bloemrijke oase midden in de stad.


MULTIFUNCTIONELE STADSTUIN
In het dynamische Emma’s Hof lopen verschillende ruimtes prachtig in elkaar over. Achter iedere bocht wacht een nieuwe verrassing. Het is een origineel idee en creatief ontwerp dat fraai is ingepast in een stedelijke omgeving. Het is eveneens een interessant voorbeeld van een goed buurt- en burgerinitiatief, van vakmanschap en van optimale samenwerking. Landschapsarchitect Leonoor van der Linden- van Eck van Arcadis tekende het definitieve ontwerp. Multi-Tuin en Landschap zorgde voor de complete technische uitwerking en de realisatie.

VOOR IEDERE BUURT EEN BUURTTUIN
Emma’s Hof ligt midden tussen de huizen in een woonwijk in Den Haag, in het Regentessekwartier. Deze ecologische en duurzame stadstuin, van en voor buurtbewoners, verbroedert en biedt volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten tussen de bloemen! Zo’n gemeenschappelijk beheerde tuin is een verrijking voor iedere buurt. Een sympathieke en vriendelijke locatie waar een grote aantrekkingskracht vanuit gaat voor mensen van 0 tot 100 jaar. Een krachtig initiatief dat volop navolging verdient in andere wijken en steden.

ULTIEME TUINBELEVING VOOR IEDEREEN 
De Emma’s hof is een zintuigen prikkelende tuin. De principes die gebruikt zijn in het ontwerp zijn voor elke particuliere en openbare tuin toepasbaar. Er zijn veel onderdelen in de tuin echt gemaakt om de ultieme tuinbeleving te ervaren. Denk hierbij aan een moes-, kruiden-, en bloemplukgedeelte, een natuurlijke vijver met beekloop, een zen-sijpelmuur, insectenhotels, tuinkamers, bloemenborders, speel- en klimruimte voor kinderen, zit plekken enz. enz. De Emma’s hof heeft alles wat je in je eigen achtertuin ook zou wensen.

MULTI-TUIN EN LANDSCHAP
Hoveniersbedrijf Multi-Tuin en Landschap uit Driebruggen telt 18 personeelsleden en timmert flink aan de weg. Directeur Egbert Hogendoorn: ‘Naast de oorspronkelijke werkzaamheden zoals aanleg en onderhoud van particuliere tuinen, houden we ons ook bezig met complete landschappelijke projecten voor bedrijven en overheden. Onze kracht ligt onder meer in het technische werk en in het meedenken met de opdrachtgever. Iedere opdracht is voor ons uniek en wordt vanuit de basis bekeken, we leveren geen standaard werk.’

DE BEOORDELINGSCRITERIA
De zorgvuldig samengestelde Tuin van het Jaar-beoordelingscommissie, bestaande uit tuinjournalisten en vakspecialisten, heeft gekeken naar: de beleving, het type tuin, het verhaal, de mate waarin de hovenier rekening gehouden heeft met de wensen van de klant, de ‘tuinelementen’ die in het oog springen, de creativiteit van het ontwerp, aandacht voor duurzaamheid en ecologie, de uitvoering en toegepaste beplanting, de verhouding groen versus niet levende materialen, de kwaliteit van het onderhoud en het vakmanschap van de hovenier.