Composietbrug Gouda

In opdracht van de gemeente Gouda heeft MTL een houten voetgangersbrug naar het Baden Powellplantsoen vervangen. De houten brug, een geknikte brug met twee hellingbanen, was 25 jaar oud en toe aan vervanging. Deze brug is volledig van glasvezelversterkt kunststof composiet (GVK) samengesteld.

De brug met een lengte van 12,85 m 1  en een nuttige breedte van 2,50 m is in segmenten opgebouwd en aangeleverd. De fundatie van de bestaande brug is hergebruikt. De brug is opgebouwd uit een zestal glasvezelversterkte composiet samengestelde getoogde hoofdliggers. De leuning bestaat uit glasvezelversterkte composiet staanders en Bilinga knie‐ en bovenregels. Het brugdek  is van het type Hacon HC280.

De vol composiet brug is nagenoeg onderhoudsvrij, lichtgewicht, sterk en heeft een erg lange levensduur. Door de slijtvaste slijtlaag blijft de brug veilig begaanbaar, ook in natte situaties.

Van tevoren heeft MTL de leuningen van de brug verwijderd. Daarna is de brug geleverd in twee lange smalle segmenten. Deze delen van elk ca. 750kg zijn over de bestaande brug getransporteerd met behulp van minigravers. Vervolgens zijn de segmenten naast de bestaande brug in de slootkant neergelegd. Nadat de huidige brug was verwijderd zijn de segmenten op de bestaande fundatie geplaatst en zijn vervolgens het brugdek en de leuningen gemonteerd.

Onder de brug is aan beide zijden een HIP Groen beschoeiing type Gouda geplaatst.

← VorigeVolgende →